Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Filozofski fakultet

Doc. dr. sc. Igor Grbić

Kontakt

E-mail: igrbic(at)unipu.hr

Konzultacije

  • Po dogovoru e-mailom

Ispitni rokovi

Jesenski: 10. studenog 2016. u 16.45

Zimski: 9. i 23. veljače 2017. u 8

Proljetni: 27. travnja 2017. u 17

Ljetni: 29. lipnja i 13. srpnja 2017. u 8

Jesenski: 1. i 15. rujna 2017. u 8 

Kratki CV

 

Rođen je 19. svibnja 1970. u Puli. Nakon svršenog studija engleskog jezika i indologije akademsku godinu 1997./1998. proveo je kao prvi gostujući lektor hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u New Delhiju. Uz znanstveni rad − osobito jungovsku, mitsku i arhetipsku književnu kritiku te komparativno proučavanje zapadnih i indijskih književnih teorija i izraza − bavi se i književnom kritikom te prevođenjem. Dosad je s engleskog, talijanskog, njemačkog, francuskog i hindskog preveo dvadesetak knjiga, od kojih je neke popratio bilješkama i predgovorom/pogovorom te nekoliko tisuća stranica za razne novine, časopise i radio, iz područja znanosti, književnosti i filozofije.

Bavi se i književnim radom, pa tako piše poeziju, pripovjednu prozu i esejistiku, također objavljivanu u časopisima i na radiju te u antologijama, stranim i domaćim. Uz suatorska knjižna ostvarenja, dosad su mu objavljene četiri knjige, u zemlji i inozemstvu: Istria glagoljušta (Ceres, 2005), Tajna Monkodonje (Plima, Ulcinj, 2007), U doba vremena (Durieux, 2007), Kao da sam (Istarski ogranak DHK, 2008), Izlazak u cvijet (Matica hrvatska, 2012) te Knjiga priča (Hena com, 2015). Piše i na engleskom, pa je tako uključen u Whispering Muse, međunarodnu antologiju mlađih pjesnika na engleskom. Prevođen je na slovenski, talijanski, engleski, njemački, mađarski i letonski.

Nagrađivan je i za književnost (npr. nagrada Kiklop za debitantsku knjigu) i za prevođenje.

Sudjelovao je u stvaranju Leksikona svjetskih pisaca Školske knjige, obradivši više natuknica iz indijske književnosti.

Autor više znanstvenih i stručnih članaka te književnih kritika.

Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, disertacijom Jungovska interpretacija romana Put u Indiju E. M. Forstera: indijski i zapadni doživljaj ega, duše, sebstva.

Znanstvena aktivnost

http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=281186

 

Kao dobitnik jednogodišnje stipendije ICCR-a (Indijsko vijeće za kulturne odnose) godine 2014. proveo šest mjeseci na  postdoktorskom usavršavanju u klasičnoj sanskrtskoj književnosti i književnoj teoriji, na Sree Sankarachary University u Kaladyju (Indija).